Logo Zitwerk

Bekkenklachten

De bekkenbodem is een spierlaag onderin het bekken. De bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat urine, winden en ontlasting losgelaten of opgehouden kunnen worden. Ook hebben ze een functie bij seksualiteit. Als bekkenbodemspieren niet goed functioneren, kunnen mensen klachten krijgen zoals pijn in de onderbuik, de bekkenbodem, het stuitje of het schaambeen. Ook kunnen ze last krijgen van lage rug- en bekkenpijn.

Wat kan de bekkenfysiotherapeut doen?

De bekkenfysiotherapeut helpt bij het leren herkennen, trainen en ontspannen van de spieren rondom het bekken. Daarbij wordt soms gebruikgemaakt van speciale apparatuur. Die apparatuur meet de activiteit van de bekkenbodemspieren, zodat je kunt zien wat je (niet) doet. Als het nodig is, geeft de bekkenfysiotherapeut advies over houding, de belasting op het bekken, toiletgedrag, eet- en drinkgewoonten of ondersteunende hulpmiddelen, zoals een bekkenband. Ook met vragen op seksueel gebied kunnen mensen terecht bij de bekkenfysiotherapeut.

Bekkenklachten en je werkplek

Het is belangrijk te weten in hoeverre je bekkenklachten door je werkplek nadelig worden beïnvloed. Optimale ondersteuning van rug en bekken tijdens het zittend werken blijkt in de praktijk enorm te helpen. Dit kan worden verklaard door de rust en ontspanning voor de spieren en gewrichten in en rond het bekkengebied. Bekken-ondersteund zitten is een waardevolle en onmisbare schakel bij de medische behandeling van bekkenklachten. Met onze doordachte zitproducten en jarenlange ervaring durven we de uitdaging aan; we helpen je graag op weg! 

Veel voorkomende klachten