Logo Zitwerk

Brussel gaat RSI te lijf

16-11-2004 Europese Commissie

De Europese Commissie wil meer actie tegen het groeiende probleem van rugpijn en RSI bij werknemers. Brussel polst werkgevers en vakbonden hoe dat het best kan. Ook mogen die aangeven of ze wetten of zelfgemaakte afspraken prefereren, aldus de Europese Commissie vrijdag.

Rugpijn en RSI treffen zestig miljoen van de tweehonderd miljoen werknemers in de Europese Unie. Rugpijn komt het meest voor. Ruim eenderde van het personeel klaagde erover in 2000, 3 procentpunt meer dan in 1995. Boeren en hun werknemers hebben de meeste klachten: 57 procent.

De belangrijkste oorzaken zijn tillen, herhaalde bewegingen en vermoeiende werkhoudingen. Getroffen medewerkers melden zich ziek of werken slechter. De werknemersziekten kosten de economie 0,5 tot 2,0 procent groei per jaar, aldus cijfers van de Europese Commissie.
Sommige EU-landen hebben al wetten en regels tegen de werknemersziekten, andere niet. Nederland, Griekenland en Luxemburg hebben de Europese Commissie gemeld al voldoende acties en regels te hebben tegen RSI en rugpijn. De meeste andere landen zeiden echter dat meer actie nodig is.

De Europese Commissie pakte op dezelfde manier recent de stress aan. Daarover klaagde circa 20 procent van het personeel. Op initiatief van Brussel besloten werkgevers en vakbonden in de EU-landen samen de stress te bestrijden.