Logo Zitwerk

Waar of niet waar? ”Zitten is dodelijker dan roken”

Waar of niet waar? ”Is roken dodelijker dan zitten”?

De Amerikaanse arts James Levine, die zich in zijn werk bezig houdt met overgewicht, is de bedenker van de term ‘zitten is het nieuwe roken’. In 2014 zei hij tegen de Los Angeles Times: “Zitten is gevaarlijker dan roken, doodt meer mensen dan HIV en is verraderlijker dan parachute springen. We zitten onszelf dood.”

Waarom is zitten zo ongezond?

Het stilzitten achter een bureau zou de werking van het lichaam zo afremmen dat er amper calorieën worden verbrand waarmee de kans op diabetes en overgewicht direct stijgt. Hoe schadelijk het is, wisselt per studie. Het is dan ook afhankelijk van hoeveel uren iemand zit, ook na het werk, of er wordt gesport en of er andere ongezonde gewoontes zijn. Maar dat veel zitten ongezond is, komt in alle onderzoeken terug. Het zorgt er in ieder geval voor een verhoogde kans op vroegtijdig overlijden en een grotere kans op hartziekten. Beweeg iedere dertig minuten, zeggen de onderzoekers.

Is zitten nu echt dodelijker dan roken? 

Koffie, toiletbezoek en bij collega’s langslopen in plaats van mailen is dus gezonder dan je zou denken.

Aanvankelijk leek het erop dat te lang zitten, net als roken, onomkeerbare gezondheidsschade op zou leveren. Inmiddels blijkt dat het zitten toch te compenseren valt. Niet door dan maar te gaan staan, want ook dat levert lichamelijke problemen op, maar wel door zo vaak mogelijk te bewegen. Dagelijks een uur tot 75 minuten ‘matig intensief’ bewegen (wandelen op tempo) zou de zitschade compenseren.

Verder helpt het ook om ieder half uur op het werk even vijf minuten te lopen. Zelfs trillen met je voet terwijl je achter je bureau zit, doet al veel goed. Koffie, toiletbezoek en bij collega’s langslopen in plaats van mailen is dus gezonder dan je zou denken.

Zitten dodelijker dan roken? 

De cijfers laten iets anders zien: een op de vier zware rokers overlijdt voor zijn vijfenzestigste en de gemiddelde levensverwachting bij zware rokers is dertien jaar korter dan bij niet-rokers. Dat bleek vorige maand nog uit groot onderzoek van het CBS en het Trimbos Instituut. Meer dan zes uur per dag zitten zou slechts enkele jaren van je levensverwachting afhalen, al spelen daar veel meer andere factoren mee, zoals eetgewoontes en het ’s avonds voor de televisie zitten.

Liever een half uurtje langer achter je bureau blijven zitten dus, dan met je collega’s mee naar buiten voor een peuk.

Alex van der Hulst 17-10-2017