Logo Zitwerk

Anti-RSI software werkt niet

Anti-RSI software levert vaak alleen maar stress op. Micropauzes beïnvloeden natuurlijk gedrag nauwelijks.

De miljoen gebruikers van pauzesoftware tegen RSI kunnen stoppen met de pauzes die het programma hen oplegt. Volgens onderzoeker dr. Harm Slijper van het Erasmus MC zijn ze nutteloos en zelfs contraproductief. Dit zegt hij in dagblad NRC Handelsblad.

“Niets is erger dan niet te mogen werken, wanneer je wél wil. Daar raak je gestresst van,” zegt Slijper in het artikel van NRC. Veel bedrijven in Nederland hebben de pauzesoftware op de computers geïnstalleerd sinds RSI ruim tien jaar geleden bekend werd. Op gezette tijden draagt het programma de gebruiker op voor korte of langere tijd te stoppen met werken en eventueel specifieke oefeningen te doen.

Natuurlijk gedrag
De micropauzes werken niet, omdat het natuurlijk gedrag van bureauwerkers nauwelijks wordt beïnvloed. Computergebruikers hebben grofweg al tien korte pauzes genomen (koffie halen, kletsen met collega’s) wanneer een bericht op het scherm verschijnt dat het tijd is voor tien tot dertig seconden rust.

Voorspellen
Met prof. Maarten Frens van de afdeling neurowetenschappen ontwikkelt Slijper een eigen anti-RSI- programma. Daarbij worden werkomgeving en plezier in het werk meegenomen. “Het is een combinatie van die factoren die leidt tot klachten.” Zij hopen klachten te voorspellen vóór die optreden.

Bron: NRC Nieuwsredactie Elsevier Gezondheid, 10 januari 2007