Logo Zitwerk

Meer bewegen? Nieuw gedrag!

Lang zitten is ongezond. Maar pogingen om medewerkers meer te laten bewegen zijn lang niet altijd succesvol. Krijg uw mensen in beweging door nieuw gedrag.

Bedrijven doen hun best om beweging te stimuleren, maar niet altijd met het gewenste resultaat. Vanuit de sociale psychologie is er een aantal manieren waarop je mensen kunt aanzetten tot ander gedrag.

Mensen kiezen de makkelijkste optie

De trap nemen is een simpele manier om meer beweging te krijgen. Toch nemen veel mensen de lift omdat dit de makkelijkste optie is. Mensen gaan meestal voor de keuze die de minste moeite kost: dit noemen we The law of the least effort. Ook zijn er gewoontes in het spel. Van ingesleten gedrag komen we nu eenmaal moeilijk af.

Doorbreek het gewoontegedrag met nudging

Om mensen te stimuleren de trap te nemen is het zaak hun gewoontegedrag eerst te doorbreken. Dat kan al door kleine aanpassingen in de omgeving die ons gewoontegedrag als het ware uitdagen. Dit heet ook wel nudging. Denk aan voetstappen op de vloer richting de trap of vermelding van het aantal verbrande calorieën op de treden of muur van het trappenhuis.

Stimuleer mensen met een norm

Ook kun je mensen stimuleren door borden neer te hangen met een norm: ‘Een groot deel van je collega’s neemt de trap. Zo blijven we allemaal fit’. Zo’n norm zorgt ervoor dat mensen het genoemde gedrag eerder gaan vertonen, omdat ze (onbewust) bij de groep willen horen. Wat ook kan helpen is een kleine aanpassing aan de lift: laat de lift niet meer stoppen op de eerste en tweede verdieping of laat de liftdeuren langzamer dichtgaan.

Zorg dat het nieuwe gedrag een gewoonte wordt

Nu we mensen aan het traplopen hebben gekregen, is het belangrijk dat dit gedrag een gewoonte wordt. Uit onderzoek van Boutelle en collega’s (2001) bleek dat de omgeving van het trappenhuis een grote rol speelt bij traplopen leuk maken. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van muziek, motiverende teksten en kunst. Deze aanpassingen hebben geleid tot een toename in trapgebruik. Pimpen dus, die saaie trappenhuizen!

Stimuleer actieve pauzes

Als medewerkers meer gaan traplopen, is dat natuurlijk een goed begin. Een actieve pauze, met een wandeling of een intensievere vorm van beweging, zet echter nog meer zoden aan de dijk. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het voordelig is voor de werkprestaties om de pauze actief door te brengen. Ook voor mensen met rugklachten geldt het advies om veel te bewegen. Genoeg redenen dus om actieve pauzes te stimuleren.

Door actieve pauze-invulling te organiseren

Er zijn een aantal manieren om actieve pauzes te stimuleren. Denk ten eerste aan georganiseerde groepsactiviteiten die plaatsvinden op kantoor. Taylor en collega’s (2013) bedachten de Booster Break: een georganiseerde actieve pauze van vijftien minuten met een combinatie van beweging en ontspanning. Eerst krijgen de werknemers een korte workout, gevolgd door een ontspanningsmoment met meditatie. Dit zorgt dat werknemers minder stress ervaren, het meer naar hun zin hebben op het werk, meer bezig zijn met hun gezondheid en meer sociale interactie hebben met collega’s.

Of door actieve pauze-invulling te stimuleren

Is er geen mogelijkheid om een actieve pauze te organiseren, stimuleer dan dat mensen die zelf nemen. Wat hierbij kan helpen is het formuleren van implementatie-intenties: zeer specifiek geformuleerde doelen die gekoppeld zijn aan een bepaald moment en bepaalde omgeving. ‘Zodra ik mijn lunch op heb, ga ik twintig minuten fietsen rond het Vondelpark’. Ondersteun de implementatie-intenties met prompts: kleine herinneringen aan het nieuwe gedrag. Zoals een post-it op het beeldscherm met ‘Wandelen om 12 uur!’ Prompts blijken een positief effect te hebben op het uitvoeren van nieuw gedrag (Tulving & Schacter, 1990).

Genoeg manieren dus om werknemers van hun stoel te krijgen vanuit een andere invalshoek: het gedrag. Wat doe u al om uw werknemers meer te laten bewegen?

Roos Alink | SHIFT Gedragsverandering