Logo Zitwerk

Overgewicht net zo schadelijk als roken

BRUSSEL (ANP) – Overgewicht is net zo schadelijk voor de economie als roken en zorgt voor evenveel ziektedagen en vervroegd stoppen met werken. Europees commissaris Markos Kyprianou (Gezondheid) heeft dat vrijdag gezegd in Brussel bij een Europees-Amerikaanse conferentie over overgewicht. 

Hij noemde overgewicht hét gezondheidsprobleem van de 21e eeuw: „Het neemt de vorm aan van een epidemie: 204 miljoen van de ruim 450 miljoen Europeanen heeft overgewicht. Van hen is 61 miljoen echt veel te zwaar”.

Overgewicht kan leiden tot hart- en vaatziekten en diabetes. Die ziekten zorgen al voor 7 procent van de gezondheidskosten in de Europese Unie. „Dat percentage groeit”, waarschuwde Kyprianou. „Verontrustend is namelijk dat steeds meer kinderen te dik zijn: jaarlijks neemt het aantal te zware kinderen in de EU met 400.000 toe. Al die aankomende hart- en diabetespatiënten zijn een tijdbom onder onze samenleving.”

De EU probeert het overgewicht te bestrijden door mensen bewust te maken van vet en suikerrijk eten. De commissaris heeft al afgesproken met limonadefabrikanten dat ze gezondere drankjes op scholen aanleveren.

Hij juicht ook toe dat het Europees Parlement dinsdag instemt met strengere regels voor gezondheidsbeweringen op voeding. Daardoor mag de consument niet langer verleid worden een snoepje ”met 0 procent vet” te kopen als het snoepje propvol slechte suiker zit.

„Maar we moeten verder gaan”, zei Kyprianou. „We onderzoeken nu of voedingsetiketten misschien begrijpelijker moeten. En met de Europees commissaris voor landbouw Fischer Boel bespreek ik of groente en fruit wat aantrekkelijker gemaakt kunnen.”

Bij de conferentie wisselden Europese en Amerikaanse deskundigen hun ervaringen uit. „We kampen met hetzelfde probleem, en overlegen grotendeels dezelfde bedrijven”, zei de Amerikaanse staatssecretaris Alex Azar van Gezondheid. Hij vertelde over acties voor kantoren met handige trappen, zodat kantoorpersoneel vaker beweegt. En voor promotieacties om mensen naar hun werk te laten lopen. „Maar het is lastig: met twee werkende ouders ben je geneigd fastfood te eten. En bewegen kan je welhaast alleen nog in een sportschool in je vrije tijd.”

In de VS is gemiddeld een op de drie inwoners zo zwaar dat ze obees worden genoemd. In de EU-landen is iets minder dan een op de vijf inwoners zo zwaar.

Reformatorisch Dagblad

12-05-2006