Logo Zitwerk

Waarom een dutje op het werk zo belangrijk is

De after lunch-dip: je kent het gevoel vast wel. Je kunt je minder goed concentreren en de tijd lijkt alleen maar langzamer te gaan. Het liefst zou je je ogen even willen sluiten. Volgens wetenschappers kun je daar het beste aan toegeven, zeker op de werkvloer. Na een powernap op het werk word je namelijk weer wakker vol nieuwe energie.

Sleeping pods en powernapstoelen

Op steeds meer werkplekken is het mogelijk om zo na lunchtijd een kort dutje te doen. Niet met het hoofd op het bureau, maar in zogeheten sleeping pods en powernapstoelen. In de bibliotheek van de Vrije Universiteit en op het Radboudumc zijn de luie stoelen, die je als een cocon afsluiten van de omgeving, al te vinden. Studenten en werknemers kunnen daar gedurende dag een kort dutje doen om te herstellen.

Niet langer dan twintig minuten

Het is al langere tijd bekend dat een middagdutje gezond en effectief is en beter werkt dan een kopje koffie. Na een powernap van maximaal twintig minuten kun je gewoon weer door met waar je gebleven was, maar dan gezonder en fitter. Belangrijk is wel om echt niet langer dan twintig minuten te slapen. Niet alleen omdat de baas je daar waarschijnlijk niet voor betaalt, maar vooral omdat je anders misselijk en met het gevoel van een kater wakker wordt. Dit wordt ook wel slaapdronken genoemd. In twintig minuten heeft het lichaam genoeg tijd om te herstellen en kom je net niet in de diepere slaapfase. Ook als je niet de volle twintig minuten slaapt of zelfs helemaal niet slaapt, is een ontspannende pauze waarbij je even gaat liggen, goed voor de vitaliteit.

Het ideale middagdutje

Om ervoor te zorgen dat je ’s avonds weer zoals normaal kan slapen, vindt het ideale middagdutje plaats tussen 13:00 en 16:00. Dit is precies de tijd wanneer het lichaam in de herstelstand wil gaan. Hoe je het beste in slaap kunt komen en welke voeding daarbij helpt, lees je hier.