Logo Zitwerk

“20 tot 30 procent beginnende lopers raakt geblesseerd”

Van de beginnende lopers raakt 20 tot 30 procent geblesseerd. Dat schrijft het gezondheidsmagazine Bodytalk op basis van onderzoek aan de universiteiten van Groningen en Gent. De helft tot 75 procent van alle loopblessures heeft te maken met overbelasting. Dit komt omdat de loper te zwaar oefent, onvoldoende oplet voor de eerste signalen van overbelasting, zijn trainingsschema niet tijdig aanpast en qua training te weinig varieert.

Volgens sportarts Sam Moustie is zelfs het Start to Runprogramma voor een aantal beginnende lopers te zwaar. “Vooral mensen met een overgewicht lopen een grote kans op overbelastingsletsel. Ook erg magere mensen vormen een risicogroep. Ze hebben vaak weinig spieren, lichte botten en kwetsbare gewrichten.” Men laat zich ook best onderzoeken op mogelijke hartproblemen.

Voorzichtig starten is volgens Moustie steeds de boodschap voor wie een hele tijd heeft stilgezeten. “Lopen stelt je bloot aan piekkrachten bij elke pas, oneindig veel keren opnieuw. Kies eerst een sport met minder grote piekkrachten zoals fietsen, zwemmen, fitness of krachttraining. Daarna kan je nog steeds naar een Start to Runprogramma overstappen.”

De Morgen, 24-02-2010