Logo Zitwerk

Een goede houding is het halve werk

Veel werknemers lijden aan lichamelijke klachten, vaak met verzuim als gevolg. Een ergonomische bureaustoel voorkomt veel leed. Een comfortabele zithouding zorgt bovendien voor betere prestaties op het werk.

Zittend werken wordt gezien als een luxe. Werknemers met een kantoorbaan van negen tot vijf, zitten al snel zo’n 40 uur per week aan hun bureaustoel geplakt. Veel zitten lijkt op het eerste gezicht weinig belastend voor het lichaam. Dat valt tegen.

Rugklachten

Ongeveer 40% van de meldingen van lichamelijke klachten bij bedrijfsartsen zijn aandoeningen aan het bewegingsapparaat, waaronder de rug. Rugklachten staan op nummer één van beroepsklachten, zo meldt de medische website MedicalFacts.nl. En het zijn niet alleen bouwvakkers die klagen. Ook de typende werknemer heeft vaak last van rugklachten of RSI.

Plezier

Volgens Joep Goverde, ergonoom van Arbo Unie kan een slechte zithouding leiden tot rug-, nek- en schouderklachten, met een verminderde concentratie tot gevolg. Een niet-instelbare of onjuist ingestelde rugleuning leidt vaak tot rugklachten. Ontbrekende of niet-instelbare armleuningen kunnen voor nek- of schouderklachten zorgen. Allemaal niet erg bevorderlijk voor de prestaties op het werk en belangrijker nog: het plezier in het werk.

Stoelen met knopjes

Veel merken van kantoormeubelen leveren tegenwoordig ergonomische stoelen. Zo’n stoel zorgt voor de minst belastende zithouding en voorkomt daardoor veel klachten. Belangrijk is dat de stoel goed is ingesteld om de juiste houding te krijgen. Veel bureaustoelen zijn voorzien van allerlei knopjes, hendeltjes en schroefjes, waarvan de werking niet altijd duidelijk is. Als deze niet goed worden ingesteld, kan dat alsnog voor een slechte zithouding zorgen. Veel grote bedrijven hebben zelf een medewerker in dienst die de bureaustoelen van werknemers op de juiste wijze instelt.

Afwisseling

Volgens ergonomen is naast de juiste zithouding ook afwisseling erg belangrijk. Hoe comfortabel de stoel ook is, sta regelmatig even op om de lichaamshouding te veranderen. Eens per twee uur een wandeling naar de koffieautomaat doet wonderen.

Elsevier, januari 2010