Logo Zitwerk

8 tip voor de ideale werkplek

Uit het Global Workplace Report blijkt dat slechts een op de tien Nederlanders tevreden is met zijn werkplek. Hoe kunnen werkgevers de ideale werkplek creëren? Een werkplek die maakt dat mensen graag naar kantoor komen en minder behoefte hebben aan thuiswerken?

Want een verantwoorde en prettige werkplek draagt bij aan de gezondheid en productiviteit van werknemers. Resultaat: minder verzuim, meer rendement: een win-win situatie voor werkgever en werknemer.

8 tips voor de ideale werkplek

1. Bied medewerkers keuze en controle

Mensen die afhankelijk van hun taak of gemoedstoestand kunnen kiezen waar en hoe ze werken, zijn meer betrokken bij hun werk.

2. Zorg voor speciale concentratieruimtes

De mogelijkheid om gebruik te maken van flexibele concentratieruimtes lost een van de grote problemen van het huidige kantoorleven op: kantoortuinen met een onafgebroken stroom aan afleiding en te veel geluid.

3. Investeer in de nieuwste technologieën

Werknemers die gebruik kunnen maken van de nieuwste laptops, smartphones, tablets en hulpmiddelen als videoconferencing zijn gemiddeld tevredener en meer betrokken bij hun werk dan medewerkers die het zonder deze technologieën moeten stellen.

4. Stimuleer samenwerking en creatie

Mensen letterlijk of via technologie bij elkaar brengen maakt dat er makkelijker nieuwe ideeën kunnen ontstaan. Zo voelen werknemers een grotere betrokkenheid met elkaar en met de organisatie.

5. Maak informeel en sociaal contact makkelijk

Door het inrichten van een koffiebar, loungeruimte of heuse bar stijgt de onderlinge verbondenheid en tevredenheid.

6. Verschaf toegang tot buitenlucht en zonlicht

Het nemen van pauzes in de buitenlucht is belangrijk voor het functioneren en tot rust komen van mensen. Ze kunnen er vervolgens weer fris tegenaan. Verlaag de drempel om naar buiten te gaan.

7. Garandeer ergonomisch en emotioneel comfort

Ergonomisch ontworpen meubilair is van groot belang voor het welzijn van de medewerkers. Het emotionele comfort verhogen? Zorg er dan voor dat de kantoorruimte aanvoelt als ‘thuis’.

8. Het kantoor als verlengstuk van de organisatiecultuur

De inrichting van de werkplek kan een weerspiegeling zijn van de bedrijfsstrategie, het merk en de cultuur. Het kantoor als verlengstuk van de organisatiecultuur verhoogt de tevredenheid van medewerkers.