Logo Zitwerk

Beeldschermen zijn grootste risico op de werkvloer

Niet blootgesteld worden aan harde geluiden of het tillen van zware objecten, maar werken met beeldschermen vormt het meeste gevaar voor de mentale en fysieke gezondheid van werknemers, zo blijkt uit onderzoek van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). 

Klachten door computerwerk

In het onderzoek zijn negen specifieke arbeidsrisico’s onderzocht. Van alle risico’s staat beeldschermwerk op nummer een. Dit risico speelt bij ruim de helft van de onderzochte bedrijven. Bij computerwerk wordt het risico op mentale en fysieke klachten vergroot door langdurig of verkeerd gebruik. Voorbeelden van klachten zijn last van de ogen, armen, nek en schouders, maar ook stress en sociale druk zijn veelvoorkomende problemen. Daarbij gaat beeldschermwerk vaak gepaard met langdurig zitten, wat ook gezondheidsproblemen met zich meebrengt.

Advies

Arbodiensten adviseren om taken met intensief gebruik van een beeldscherm, toetsenbord of muis te beperken tot vier uur per dag. Het zou verstandig zijn om deze taken af te wisselen met andere taken. Ook het nemen van voldoende pauzes tijdens het werk is hier belangrijk.

Risico’s in de landbouwsector

In de bouwnijverheid en landbouw spelen ook veel arbeidsrisico’s. Werken op hoogte, harde geluiden en trillingen komen vaak voor in de bouwnijverheid. In de landbouwsector zijn dit kracht uitoefenen, het herhalen van bepaalde bewegingen en werken in een ongunstige lichaamshouding. Er worden wel veel maatregelen genomen in bedrijven waar deze risico’s aanwezig zijn: 60 tot 78 procent van de bedrijven beschermt de werknemers.

Bedrijven houden zich niet aan de regels

Het onderzoek liet ook zien dat ongeveer de helft van de 1300 geïnspecteerde bedrijven zich niet volledig aan de regels houdt, maar er is wel een licht stijgende lijn te zien ten opzichte van de voorgaande jaren. Daarbij zijn bedrijven steeds beter op de hoogte van de aanvullende voorschriften voor bijzondere doelgroepen zoals zwangere vrouwen, jongeren en ouderen, zegt de Inspectie SZW.

Miriam Groot | Gezondheidsnet | Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid