Logo Zitwerk

Tips voor gezond thuiswerken

tips voor gezond thuiswerken

Tips voor gezond thuiswerken

TIP 1: Zorg voor afwisseling! Organiseer je werk zo dat het gevarieerd is. Dit verhoogt de aandacht en verhoogt de efficiëntie op het werk.

TIP 2: Zet een humane werkplek op! Om fit en succesvol te kunnen werken in je [thuis-] kantoor heb je een werkplek nodig die je aanmoedigt om te bewegen.

TIP 3: Verplaatsen! Doe kleine rekoefeningen tussendoor, bijvoorbeeld strek je linkerarm over je hoofd aan de rechterkant en strek deze 30 seconden uit. Verander dan de arm. Rekoefeningen helpen je lichaam te ontspannen en tegelijkertijd je hersenen van meer zuurstof te voorzien. En dat verhoogt op zijn beurt je concentratievermogen.

TIP 4: Sta steeds weer op, loop rond in je kamer terwijl je aan de telefoon bent en maak wat lichte huppel-sprongetjes naast je bureau. Het verbetert je bloedsomloop en voorkomt stijfheid in je spieren en gewrichten.

TIP 5: Loop in de lunchpauze een rondje in de frisse buitenlucht. Het maakt je hoofd voor even vrij van je werk, verbetert je concentratievermogen en doet je bloedsomloop en spijsvertering goed.

Tips voor een gezonde [thuis-]werkplek

TIP 1: Zorg voor voldoende werkruimte op je werkblad.

TIP 2: Zorg bij het werken met je laptop voor een los toetsenbord en een losse muis.

TIP 3: Behalve als je een varifocus bril draagt met onderin het glas een leesgedeelte; verhoog met behulp van bijvoorbeeld een stapel boeken je laptop zodanig dat grofweg de bovenste tekstregel van je document op ooghoogte leesbaar is.

TIP 4: Let erop dat je beide onderarmen op de armleuningen van je bureaustoel kunnen rusten. Of als dat niet gaat, dat je beide onderarmen op het werkblad kunnen rusten.

TIP 5: Het toetsenbord ligt bij je ondersteunde onderarmen ter hoogte van je handen, zodat je bij het typen de armondersteuning behoudt.

TIP 6: De muis ligt bij je ondersteunde onderarm ter hoogte van je hand, zodat je bij het muizen de armondersteuning behoudt.

TIP 7: Gebruik een stoel waarin je lichaam zich kan ontspannen én goed wordt ondersteund. Langdurig rechtop zitten zonder rugondersteuning blijkt voor de meeste beeldschermwerkers niet realistisch, met als gevolg een gebogen onderrug die rugpijn kan veroorzaken.