Logo Zitwerk

Zithulp bij heupslijtage

Patiënten met heupartrose hebben aantoonbaar baat bij het gebruik de Artromove. Dit is aangetoond door een wetenschappelijk onderzoek dat studenten van faculteit Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hebben gedaan.

Artromove, ontwikkeld en geproduceerd door Score te Tolbert, levert volgens het onderzoek een bijdrage aan het verhogen van de mobiliteit en het verlichten van pijn bij patiënten met heupartrose. De Artromove is een ergonomische kruk waarop artrosepatiënten gemakkelijk thuis of op het werk noodzakelijke oefeningen kunnen doen zonder extra tijdinspanning en zonder hulp van de therapeut, op elk tijdstip van de dag.

Uit het vier maanden durende onderzoek blijkt ondermeer dat alle proefpersonen individueel vooruit zijn gegaan. Zowel ten aanzien van de mobiliteit als ten aanzien van het verminderen van de pijn. Op basis van de resultaten van dit onderzoek kan de Artromove worden beschouwd als aanvulling op de huidige behandelingsmethoden, aldus de onderzoekers.
Door middel van de Artromove kunnen patiënten onbelast endorotatie in het heupgewricht uitvoeren tijdens het zitten op de kruk. De patiënt legt zijn onderbeen in de daarvoor bevestigde steun wanneer hij op de kruk zit. Door de voet van het lichaam af te bewegen en hierdoor het onderbeen te verplaatsen ontstaat er endorotatie in het heupgewricht.
Groot voordeel van de Artrosekruk is dat deze – mede door de aangename zit en beperkte afmeting – gewoon ingezet kan worden in het dagelijks leven; thuis aan tafel of elders, op het werk, achter bureau of werktafel, of in sociale werkplaatsen en verzorgingstehuizen. De voor artrosepatiënten noodzakelijke oefeningen kunnen zo zonder extra (tijd-)inspanning en zonder hulp van de therapeut op elk tijdstip van de dag worden uitgevoerd.