Logo Zitwerk

Zitwerk genomineerd voor innovatieprijs

Zitwerk met I-PADD genomineerd

         Herman Wijffels Innvovatieprijs 2011

Een nieuw ontwikkeld zitkussen van het Barendrechtse bedrijf Zitwerk is genomineerd voor de Herman Wijffels Innovatieprijs 2011. Het gaat om de I-PADD, ontwikkeld door Wim Tinke en Hans Voorwinde en een groot aantal experts uit verschillende disciplines van wetenschap en techniek.

Op 3 november wordt in Utrecht bekend gemaakt welke van de elf genomineerde inzendingen uiteindelijk als winnaar van de prestigieuze prijs wordt aangewezen. I-PADD, de afkorting van Intelligent Personal Anti  Decubitus Device, is een zitkussen dat decubitus helpt voorkomen.

Decubitus is weefselversterf dat wordt veroorzaakt door de inwerking van druk- , schuif- , en wrijfkrachten.  Deze ernstige medische complicatie staat ook bekend als ‘doorliggen’. Decubitus komt vaak voor bij langdurig zieken en wordt met het vergrijzen van de bevolking een ernstiger probleem. Schattingen van de kosten die hiermee in Nederland zijn gemoeid lopen uiteen van 90 miljoen tot meer dan een half miljard euro per jaar.

Met het nieuwe kussen kan volgens de uitvinders veel persoonlijk leed worden voorkomen en geld worden bespaard. Het idee voor dit innovatieve kussen is ontwikkeld door Hans Voorwinde en Wim Tinke en is tot stand gekomen in samenwerking met het Erasmus Medisch Centrum (dermatoloog dr. Freerk Heule) en de TU Delft (prof dr. ir. Richard Goossens).

Voorwinde en Tinke ervaren de finaleplaats als een grote eer en als erkenning voor hun onderzoeks- en ontwikkelingswerk. ‘Een ereplaats op 3 november zou natuurlijk fantastisch zijn, maar meedoen in de finale is al prachtig. Het geeft ons nog meer energie om de laatste stap naar de realisatie van I-PADD te maken’.

Jos Wesdijk, De Schakel

29-09-2011