Logo Zitwerk

Wearables verbeteren de gezondheid niet

Wearables verbeteren de gezondheid niet

Het is maar de vraag of wearables een bijdrage leveren aan een algehele verbetering van de gezondheid. Wel is er resultaat bij specifieke aandoeningen. Dat blijkt uit onderzoek van het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles. 

De onderzoekers publiceerden hun verslag naar wearables of ‘activity trackers’ in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Zij beoordeelden ruim 4300 studies naar het effect van wearables voor gezondheidsgegevens zoals bloeddruk en hartslag. Ze vonden geen meetbaar effect voor indicatoren zoals het gewicht, de omvang van de taille, het vetpercentage en de bloeddruk.

Wel leveren de wearables een significant positief resultaat op bij specifieke aandoeningen. Daarbij gaat het onder meer om de ziekte van Parkinson, hypertensie en chronische pijn in de onderrug. Dit gunstige effect blijkt het grootste bij het gebruik van de wearables in combinatie met persoonlijke begeleiding.

De onderzoekers waarschuwen dat veel van de onderzochte activity trackers niet medisch zijn gevalideerd en roepen op tot terughoudendheid bij het beoordelen van de geleverde data.

Overigens blijkt bij dergelijke onderzoeken vaak dat de onderzochte trackers alweer zijn verouderd als het wetenschappelijke artikel wordt gepubliceerd. Gezien het feit dat het onderzoek van het Cedars-Sinai Medical Center een periode van ruim vijftien jaar beslaat, is dat vermoedelijk ook hier het geval.

Intussen blijft de markt van wearables in een hoog tempo groeien. Met name voor Apple was 2017 wat dat betreft een succesvol jaar. Wereldwijd is de Apple Watch de meest verkochte activity tracker. In het derde kwartaal van 2017 gingen bijna vier miljoen exemplaren over de toonbank. Over het vierde kwartaal zijn nog geen cijfers beschikbaar, maar kenners van de sector verwachten een verdere groei van de verkoop.