Logo Zitwerk

Beweegprogramma voor mensen met artrose

Bewegen houdt de spieren sterk, gewrichten soepel en geest gezond. Ook bij mensen met artrose. Activiteiten zoals wandelen en fietsen worden gemakkelijker. Door bewegen kom je lekkerder in je lijf te zitten. Het NIVEL ontwikkelde en onderzoekt een internetprogramma voor mensen met artrose tussen de 50 en 70 jaar.

Artrose is een veelvoorkomende gewrichtsaandoening, vooral op hogere leeftijd. Zij komt vooral voor in knieën en heupen, en vaker bij vrouwen dan bij mannen. In de volksmond heet artrose een vorm van slijtage van het kraakbeen, maar dat wil niet zeggen dat er niets aan te doen is. Door voldoende lichaamsbeweging – ook bij pijn – kan het kraakbeen zelfs weer dikker en steviger worden. Angst voor pijn zet echter vaak een cirkel naar minder bewegen en meer pijn in gang. Het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) heeft een internetprogramma ontwikkeld om deze cirkel te doorbreken. Het helpt mensen met artrose meer en gedoseerd te bewegen. Bij de deelnemers worden de effecten van het beweegprogramma op de klachten en dagelijkse activiteiten gemeten. Blijkt het programma effectief, dan komt het beschikbaar voor iedereen met knie- en heupartrose.

Pijn
Bewegen met pijn voelt onnatuurlijk, waardoor je gevoel zegt ermee te stoppen. Toch is pijn tijdens bewegen niet schadelijk voor de gewrichten. Door gedoseerd en stapsgewijs meer te bewegen verbetert de conditie, worden de spieren sterker en zijn alledaagse activiteiten, zoals boodschappendoen en het huishouden, gemakkelijker uit te voeren. Het programma Artrose In Beweging helpt artrosepatiënten op weg. Het programma duurt 8 weken.

Beweegprogramma
In het begin kiezen deelnemers een leuke activiteit om te doen, zoals fietsen, lopen of zwemmen. Ze krijgen via de website wekelijks een opdracht die – aan de hand van een voormeting – is afgestemd op hun niveau. Met de wekelijkse opdracht bouwen deelnemers de gekozen activiteit stapsgewijs op. Verder biedt het internetprogramma praktische informatie om dagelijkse problemen en hindernissen op te lossen. Binnen thema’s zoals medicijngebruik, gezonde voeding en omgaan met pijn, doen deelnemers vaardigheden en kennis op die hen kunnen helpen bij het omgaan met artrose. Bij problemen of vragen kunnen ze contact opnemen met een fysiotherapeut.

Voor wie?
Artrose In Beweging is ontwikkeld voor mensen tussen de 50 en 70 jaar die last hebben van artrose in heupen of knieën en die meer willen bewegen. Om te kunnen deelnemen aan het programma en het onderzoek mogen ze niet tegelijkertijd actief onder behandeling zijn bij een fysiotherapeut of specialist.

Belangstelling om mee te doen?  Klik hier

NIVEL

04-03-2011