Logo Zitwerk
Belevenis van dag 3

Verband tussen klachten en werkplek aangetoond

Na het grondig bespreken van de klachten van de onderwijzeres, gaan we naar haar werkplek. Ik onderzoek of er een mogelijk verband bestaat tussen haar klachten en de inrichting ervan. Hoe ziet haar werkplek eruit en is deze geschikt voor het uitvoeren van haar taken?

We lopen het intussen rustig geworden lokaal binnen; het is pauze en de kinderen spelen op het schoolplein in de zon. Voorafgaand hebben de kinderen alle spullen netjes opgeruimd, met hier en daar een vergeten boek en een gevallen potlood op de grond. Vooraan in de klas zie ik het bureau met daarop de computer, beeldscherm en een berg schriften. Aan het bureau staat een bureaustoel met een fiks formaat; zo op het oog veel te groot voor het lichaam dat erin gaat zitten.

Ik vraag om gewoon maar even te doen alsof ze werkt en zie als snel dat de werkplek niet passend is bij haar postuur. Bovendien kunnen de taken die moeten worden uitgevoerd alleen in een geforceerde houding worden gedaan; er is onvoldoende ruimte op het werkblad, en zittend in de te grote stoel wordt de werkhouding negatief beïnvloed.

Deze situatie doet me denken aan veel werkplekken die ik in het onderwijs tegenkom: verouderd en niet aangepast aan de veranderende eisen van het werk, met de komst van computers en digitale processen.

Terugkomend op de centrale vraag van het werkplekonderzoek: is er een verband tussen de klachten en de werkplek? Gezien de aard van de klachten en de ongeschikte werkplek moet deze vraag bevestigend worden beantwoord. Het is begrijpelijk dat ondanks veel fysiotherapie en pijnstillers de klachten aanhouden en dat verzuim dreigt.

Het is belangrijk dat alle betrokkenen op de hoogte zijn van deze conclusie, en dat de onderwijzeres inzicht krijgt in de oorzaken van haar klachten. Mogelijk een zucht van verlichting dat ze niet aan haar eigen lijf hoeft te twijfelen; het is niet raar dat je klachten krijgt op en van deze werkplek.

Al met al een goed initiatief van de schooldirecteur om een werkplekonderzoek te laten uitvoeren. De conclusies zullen leiden tot aanbevelingen, een plan van aanpak en de uitvoering ervan.

Werkplekonderzoek in het onderwijs toont aan dat klachten van onderwijzeres te wijten zijn aan haar ongeschikte werkplek. Lees meer over de oorzaken en oplossingen in deze blog!

In mijn volgende blog zal ik hier verder op ingaan. Tot dan!

Picture of Wim Tinke

Wim Tinke

Zitwerk is specialist in zitten op werkplekken

Recente blogs

Verband tussen klachten en werkplek aangetoond
Belevenis van dag 3
Verband tussen klachten en werkplek aangetoond
Werkplek en lichaam
Belevenis van dag 2
Werkplek & lichaam onder de loep
Wankelende werkplek zitwerk
Belevenis van dag 1
De wankelende werkplek