Logo Zitwerk

Kantoortuinen, gaan ze eindelijk verwdijnen

Gezond werken 

We doen er al jarenlang onderzoek naar. En eigenlijk weten we het ook al jarenlang: mensen zijn zeer gevoelig voor afleiding. Afleiding zorgt voor concentratieverlies, stress en fouten. En dat maakt bijvoorbeeld kantoortuinen volstrekt ongeschikt als werkplek.

Dat vindt hoogleraar cognitieve psychologie dr. Stefan van der Stigchel ook. Hoewel hij ook twee (!) voordelen ziet. Maar die wegen niet op tegen de vele nadelen. Daarom stelt hij in een artikel in NRC Handelsblad dat kantoortuinen moeten verdwijnen.

Kantoortuinen zitten de hele dag vol met stoorzenders

Wat zijn de stoorzenders in kantoortuinen? Tja … waar zullen we beginnen? Kantoortuinen zijn één grote stoorzender. Maar vooruit, we noemen er een paar. Pratende collega’s staat absoluut op nummer 1. Of ze het nu over het werk hebben of over de wonderlijke wetenswaardigheden van hun kinderen, onze collega’s praten maar door. Te veel en bijna altijd te luid. Zeker als ze ook nog een telefoon tegen hun oor houden. Tel daar zaken bij op als onze eigen smartphone, de continue mailstroom op de pc en collega’s die vragen stellen of een praatje komen maken en het is een wonder dat er iemand überhaupt ooit nog iets afkrijgt.

 

Afleiding en multitasken zorgen voor stress en fouten

Waarom is te veel afleiding op het werk niet goed? Afleiding leidt tot wisseling van taken en multitasken. Dat kan ons brein niet aan. Daarom brengt dit stress en fouten met zich mee. En echt bij iedereen. Ook mist het werk dat nog wel af komt diepgang. Want een afgeleide mens komt nooit echt tot de kern van de zaak, stelt ook Van der Stigchel. “Niet voor niets worden de belangrijkste ontdekkingen op zolderkamers gedaan. Dat is een plek waar opperste concentratie nog mogelijk is.”

Daarom moeten we ook voor rust en ontspanning zorgen

Door alle prikkels in kantoortuinen is het dus erg lastig om ons behoorlijk te concentreren. Daar komt de afleiding van onder meer sociale media nog eens bovenop. We moeten het concentratievermogen dan ook als een spier trainen om het zo sterk mogelijk te houden. Maar tegelijkertijd moeten we ook voor de broodnodige rust en ontspanning zorgen. Door een wandelingetje te maken in de pauze, bijvoorbeeld. Of even mediteren op een stilteplek.

 

En moeten bedrijven keuze voor concentratie waarderen

Werklunches zijn in elk geval uit den boze, concludeert Van der Stigchel. Want dan is zelfs de lunch geen rustmoment. Hetzelfde geldt voor ’s avonds werken. Telefoons die ’s avonds op stil staan zijn daarom volgens hem een beter idee. Blijft natuurlijk de vraag wanneer we dat werk nu wel moeten afkrijgen. Of die verdieping moeten terugvinden …

Daarom moet er in bedrijven juist veel meer waardering komen voor medewerkers die bewust kiezen om in volle concentratie te werken. Door hun meldingen over nieuwe mail uit te zetten. Of hun telefoon op stil te zetten. Inderdaad krijgen we van deze mensen niet binnen vijf minuten antwoord op ons mailtje. Maar die bewuste keuze vóór concentratie en tegen afleiding verdient zich terug in de kwaliteit van hun werk.

Kantoortuinen: 100 nadelen en o ja, ook twee voordelen

Conclusie: kantoortuinen hebben 100 nadelen, voor de medewerkers én voor de bedrijven zelf. Toch kiezen bedrijven nog steeds of steeds weer voor kantoortuinen. Waarom? Vanwege de twee voordelen die ze ook schijnen te hebben. Het eerste voordeel is de besparing op huisvestingskosten. Het tweede dat de kantoortuin de onderlinge samenwerking tussen medewerkers zou stimuleren.

Pleidooi voor het verdwijnen van kantoortuinen

De vraag die de hoogleraar cognitieve psychologie zich in zijn artikel stelt, is of deze (vermeende) voordelen opwegen tegen de nadelen. Want zijn die huisvestingskosten echt zo laag als we ze afzetten tegen de kosten die gemoeid zijn met doorlopende afleiding en stress van medewerkers? Om nog niet eens te spreken over de kosten van ziekte en verzuim … En wat is de werkelijke winst van meer onderlinge samenwerking als iedereen de rest van de tijd met oortjes in achter zijn computer zit?

Precies daarom pleit Van der Stigchel voor het verdwijnen van kantoortuinen. Wat denkt u, maken u en wij het nog mee?

 

nrc.nl | december 2018