Logo Zitwerk

Niet bewegen is dodelijker dan roken, diabetes en hoge bloeddruk

Zitten is het nieuwe roken, hebben heel wat onderzoeken ondertussen uitgewezen en dat wordt nu nog extra kracht bijgezet door een nieuwe studie. Amerikaanse wetenschappers konden vaststellen dat er wel degelijk een link bestaat tussen een langer en gezond leven en regelmatig sporten. 

Onderzoekers van de Cleveland Clinic bestudeerden tussen 1991 en 2014 zo’n 122.000 patiënten. Die werden onder meer getest op een loopband en hun sterftecijfers werden nauwkeurig bijgehouden. Ze ontdekten dat er een duidelijke relatie bestond tussen een langer en gezond leven en sporten. De resultaten werden gepubliceerd in het vakblad JAMA.

Hoewel het algemeen geweten is dat een actieve levensstijl kan bijdragen aan een gezond leven, stelt deze studie vast dat een sedentaire levensstijl het equivalent is van een zware ziekte hebben en dat de eenvoudigste remedie daartegen beweging is.

Slechtere prognose

“Als de test op de loopband uitwijst dat je niet in vorm bent, dan heb je wat je overlijden betreft een slechtere prognose dan iemand die een hoge bloeddruk heeft, diabetes heeft of een roker is”, zegt coauteur Dr. Wael Jaber. “We hebben het nog nooit zo duidelijk en objectief gezien als bij deze studie.”

De onderzoekers gingen ook na of er zoiets bestaat als te veel sporten en of dat een effect had. Dat bleek niet het geval te zijn. Meer nog, hoe hoger de bewegingsgraad, hoe lager de kans op vroegtijdige sterfte.