Logo Zitwerk

Staand werk blijkt net zo ongezond als zittend

Van te veel zitten thuis en op het werk worden we niet gezonder. Dat weten we inmiddels allemaal. Maar nu wijst nieuw Canadees onderzoek uit dat de kans op hartziekten verdubbelt door … staand werk.

Zittend werk verhoogt de risico’s op diabetes type-2 en diverse soorten kanker. Het moderne mantra luidde dan ook: werk staand en vergader staand als die mogelijkheid zich voordoet.

 

Staand werk verdubbelt risico hart- en vaatziekten

Zo eenvoudig is het dus allemaal niet, blijkt nu. Want onderzoekers verbonden aan de Universiteit van Toronto hebben recentelijk bewezen dat staand werk ook beslist niet al te best is. Werknemers die de hele werkdag staand werk verrichten blijken een hoger risico te lopen op hart- en vaatziekten dan wanneer zij ander werk zouden doen.

 

Groot onderzoek: 7000 deelnemers over twaalf jaar

Het betreft hier een omvangrijk onderzoek met 7000 deelnemers uit diverse branches, uitgevoerd over een periode van maar liefst twaalf jaar. De conclusie van het onderzoek: werknemers die de hele dag staan tijdens hun werk en niet de mogelijkheid hebben dat werk zittend te verrichten, maken een dubbel zo grote kans op hart- en vaatziekten.

Veel staan blijkt te lijden tot oxidatieve stress

Waar zit ‘m nu de kneep? Als mensen veel staan, stijgt vooral de bloeddruk in de aderen. Dit veroorzaakt chemisch onbalans in het lichaam, ook wel oxidatieve stress genoemd. Dit komt veel voor bij winkelpersoneel en kappers, en bij bepaalde beroepen in de zorg. De kans op hart- en vaatziekten bij werknemers die veel staand werk verrichten (6,6%) komt daarmee op hetzelfde niveau als dat van mensen die dagelijks roken of lijden aan fors overgewicht. Dit zegt Peter Smith, de schrijver van het rapport van onderzoekssite The Conversation.

 

Geen paniek: afwisseling baat, stretchen ook

Geen paniek: werknemers kunnen deze chemische onbalans voorkomen door staand en zittend werken af te wisselen, zegt Peter Smith. En voor hen die deze mogelijkheid niet hebben, luidt regelmatig strekken en rekken het devies. Want dit stretchen vermindert de stress op de spieren. En wat moeten de kantoorwerkers die zich net hebben aangeleerd staand te werken aan een bureau? Ook hier luidt: afwisseling baat. Voor hen die staand werk afwisselen met zitten (bijvoorbeeld door een in hoogte verstelbaar bureaublad) is het risico nul.