Een kromming in je rug die misschien wel voorkomen had kunnen worden: artsen zien steeds vaker mensen met een vergroeiing in hun rug, een scoliose. In 2015 is besloten dat jeugdartsen kinderen hier niet meer op hoeven te onderzoeken. Maar het aantal operaties neemt nu snel toe.
Orthopeden die gespecialiseerd zijn in scoliose pleiten, net als de Vereniging van Scoliosepatiënten, voor het herinvoeren van een screening. Daarmee zou eerder kunnen worden ingegrepen. Zo kan een operatie misschien worden voorkomen.
‘Het zal jouw kind maar zijn’
Lodewijk van Rhijn, chirurgisch orthopeed in het Maastricht UMC+, is één van de artsen die aan de bel trekken. ”Nadat besloten was te stoppen met de screening, zagen we eerst een terugloop in het aantal verwijzingen. De laatste tijd zien we juist weer een stijging. Wij denken dat dit komt doordat men er pas te laat achterkomt dat een kind een scoliose heeft.”
Wat is een scoliose?
Een scoliose is een vergroeiing van je rug. Normaal gesproken hoort je rug recht te zijn, Bij sommige mensen heeft de ruggengraat een kromming. De kromming wordt gemeten in graden. Hoe groter de kromming, hoe hoger het aantal graden. Bij een kromming van meer dan 10 graden wordt gesproken over een scoliose.
Volgens Van Rhijn is het vooral een geldkwestie. ”Natuurlijk kost het geld om kinderen te screenen en in de gaten te houden. Men denkt: die paar kinderen die een operatie nodig hebben, kosten minder. Maar ja, het zal jouw kind maar zijn.”
‘Best schrikken’
Eén van die kinderen is de 14-jarige Zenzi uit Amsterdam. ”Ze ging in april voor iets anders naar de huisarts”, legt haar moeder Annemieke uit. “Die constateerde dat haar rug niet recht was. Dat is best schrikken. Aan de ene kant een opluchting, maar toch ook zwaar.”
Zenzi ontdekt scoliose per toeval: ‘Ik moet er maar mee leven’
(Klik voor de video)
Zo’n vergroeiing van de rug wordt vaak pas later ontdekt, zoals bij Zenzi (14).
Zenzi is nooit door een jeugdarts onderzocht. Ze heeft nu een brace waardoor ze zichzelf beter kan corrigeren. ”Als ze eerder gecheckt was, had ze misschien geen brace gehoeven. We zijn er nog relatief vroeg bij.”
Scoliose in cijfers
• De aandoening komt voor bij naar schatting 340.000 tot 510.000 Nederlanders (2 tot 3 procent van de bevolking).
• Een groot deel van de mensen met een scoliose hoeft daarvoor geen behandeling. Bij sommige mensen volstaat een behandeling met fysiotherapie.
• Als je een kromming hebt van tussen de 25-45 graden, moet je een behandeling krijgen met een brace. Dat is een soort strak korset dat ervoor moet zorgen dat je rug weer rechter groeit. Van de gediagnosticeerde patiënten heeft 10 procent een behandeling met een brace nodig.
• Bij een kromming vanaf 45-50 graden wordt een operatie aangeraden. Dat gebeurt bij ongeveer 0,1-0,3 procent van de patiënten.
Bron: TNO
‘Dapper meisje’
Nu leeft Zenzi dag en nacht met de brace. ”Met sporten mag het af. Hoe meer je sport, hoe beter. Je moet elke dag oefeningen doen. Ze moet de brace dragen tot ze uitgegroeid is. Dus nog twee jaar zeker. En daarna afbouwen.”
Inmiddels is Zenzi gewend aan de brace. ”Ze begint het nu een beetje te accepteren. Maar het is echt wel een proces. Het is een dapper meisje.”
‘Ook gymdocent kan controleren’
Volgens Louise Dijkmans van AJN Jeugdartsen Nederland is er twijfel onder de jeugdartsen wie jongeren het beste kan screenen op scoliose. ”Sommigen screenen nog wel. Anderen niet meer. Gymdocenten zouden het zelf ook kunnen signaleren, of ouders zouden kunnen worden voorgelicht zodat zij ernaar kunnen kijken.”
Dijkmans benadrukt dat jeugdartsen tegenwoordig steeds minder tijd krijgen. Ze verwachten niet dat de screening terugkomt bij de jeugdartsen. Het staat namelijk niet in de richtlijnen van de overheid.
‘Beroepsgroep maakte zelf afweging’
Onderzoek van TNO heeft aangetoond dat scoliose wel vroeg kan worden opgespoord, maar dat er geen preventieve behandeling voor is. Behandeling is alleen mogelijk als de aandoening zich voordoet. Daarom hebben de jeugdartsen zelf de afweging gemaakt om niet meer op scoliose bij kinderen te screenen, legt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een reactie uit.
RTL Nieuws
September 2018